שאלה

מדינה בה אני נמצא עורמים בעיות בקשר לשחיטה 

הרשויות דורשים להמית את בעל החיים מיד לאחר השחיטה שנעשית כדת(במקום להרדים את הבהמה לפני השחיטה כפי שהם נוהגים) 

האם ניתן לירות בראש או לחתוך את הגרון של הכבש מיד (מספר שניות) אחרי השחיטה כשאין מוצא אחר?

 

תשובה

ב"ה 

שלום. 

אסור לירות בבהמה או לתת מכת חשמל וכדומה .ואם עשו כן הבהמה אסור באכילה. 

בתור שוחט (כן אני גם שוחט...) לא ברור לי התאור שאתה מתאר . אצלינו במדינה ברוך השם השחיטה היא טובה וכשרה והיגיינית ומפוקחת ע"י הרבנויות ורשיות החוק. 

אם אתה מדבר על שחיטה של פרה אז מיד לאחר השחיטה שנעשית ע"י שוחט ובאמצעות סכין חדה מאוד מאוד פורץ פרץ דם חזק מצוואר הבהמה וברגע זה היא בעצם כבר לא חיה . אף שעדיין יש פירכוסים הם תוצאה של רפלקסים .ולאחר מכן היא מועלת בעזרת מיכשור הידראולי להמשך העבודה ( בדיקות הריאה הפשטה ביתור וכ"ו). 

עיין גם תשובתי "מה זה בשר חלק" ב: 

http://www.kipa.co.il/ask/show/8955 

"שחיטה" ב: 

http://www.kipa.co.il/ask/show/31803 

וכדאי לך גם לעיין בחוברת "חזון הצמחונות והשלום" של הרב קוק זצ"ל. 

ובכל מקרה שיהיה לך ולנו בתאבון, 

בברכה, 

עוזיאל אליהו.


 

שאלה

שלום לכבוד הרב , 

רציתי בבקשה לוודא אם מותר לי להשתמש בתנור טוסטר אובן שנמצא במקום עבודתי , 

בתנור מחממים מאכליי חלב כשהם מגולים, ולאחר מכן מאכלי בשר מגולים . 

עד היום חיממתי בתנור אוכל כשהוא מכוסה בנייר כסף , 

מה ההלכה אומרת ? 

תודה רבה .

 

תשובה

ברכה ושלום . 

ראשית אם מדובר במקום עבודתך יש לך לברר האם הטוסטר הזה הוא תוצרת חוץ. אם אכן כך אז יש לפעול באחת משלוש הדרכים הבאות : 

א. להטביל אותו כמות שהוא .יש לייבשו לפני השימוש ע"י מפזר חום או פן . 

ב. לפרק אותו ולהטביל את החלקים הנוגעים בלחם בלי ברכה . 

ג. לתת אותו מתנה לנכרי ולהשתמש בו ב"שאלה". כי כלי שלא נקנה מנכרי אלא רק שאול ממנו אינו צריך טבילה . 

יש ליחד אותו או לבשרי או לחלבי.אי אפשר ביחד גם לא כם כיסוי של נייר כסף או בכלי סגור . 

למעשה את צריכה להכשיר את נטוסטר הזה .: 

א. לחכות 24 שעות ללא שימוש . 

ב. לנקות אותו היטב . 

ג. להפעיל ריק על החום הגבוהה ביותר למשך כחצי שעה . 

ואז יש לכנס את כל העובדים ולקבל החלטה בדבר השימוש הקולקטיבי של הטוסר . 

בברכה , 

עוזיאל 


 

שאלה

שלום . 

רציתי לברר עם כבוד הרב על מספר עניינים, אם הרב יוכל לתקן במידת הצורך ולהוסיף הלכות משלו הדבר יעזור לי מאד . 

יש לי זוג חברים שלא מקפידים על כשרות המטבח (כיור אחד מערכת סכום אחת לא בשר טרף וכ'ו) אני נוהג אצלם בצורה הבאה: בסכו"ם, סירים, כלי חרס, דברים שבושלו בתנור- אני לא נוגע . אני אוכל דברים מחבילות סגורות בכלים חד פעמיים. דבר שכוסה ב-2 שכבות נייר כסף ובושל בתנור- כמו תפו"א-למיטב ידיעתי מותר . 

דברים שחוממו במיקרוגל על צלחת ועם כיסוי-למיטב ידיעתי מותר . 

כוסות זכוכית שהודחו היטב-למיטב ידיעתי מותר . 

צלחות זכוכית- מה עושים ??? 

במידה ומכסים תבנית מתכת בנייר כסף ואופים בתוכה(כמובן שהקמח מנופה והמצרכים כשרים) עוגה למשל, מה דינה? האם מותר לערבב את המצרכים בקערה לסלט למשל, מזכוכית שחזקה שלא היה בה בשר ?? 

ולסיום, אני ממליץ לכל מי שעומד בסיטואציה דומה לא להתפשר על עקרונותיו, פשוט לדבר עם אחינו, זה לא מעליב ולא פוגע, זה לגיטימי לחלוטין ומניסיון, הכנות היא הדבר החשוב ביותר !! 

תודה רבה רבה ויישר כח !! 

 

תשובה

ברכה ושלום . 

ראשית יש לך לדעת שאתה נכנס ברצון או באונס למצב מאוד עדין. ולכן הסיטואציה בה אתה נתון היא מאוד משנה לגבי פסיקת ההלכה. כי אתה נמצא במצבי דיעבד ובמצבים כאלה כל פרט ופרט משנה וחשוב. ולא ניתן להשליך ממקרה אחד למקרה אחר שבו יש שינוי בפרט אחד ויחיד. ואפילו פרט קטנטן . 

לכן ובהתייחס למה שכתבת בסוף השאלה אדרבא .תגיד, למה אתה נכנס למצבים דחוקים ? 

מה פירוש להשתמש בתנור לא כשר או ספק כשר בנייר כסף ? 

ממתי כזה דבר מותר לכתחילה? מנין לך שבעלי הבית לא השתמשו בקערת פיירקס (שמיועדת לתנור )בבשרי? ומי בכלל זוכר מה היה לפני חודשיים במטבח? איזה היתר יש להשתמש בכוס זכוכית חלבית שמשתמשים לנס קפה עם חלב למרק בשרי? אפילו שמדובר בזכוכית!! ומה עם הטבלת כלים תוצרת חוץ במקווה ? 

לכתחילה כך לא בונים ארוחה טובה ,טעימה וכשרה ,וכך לא בונים חברות טובה!!!!! אתה צריך להשתמש בכל הכלים בכשרות טובה ומהודרת ללא שאלות ובעיות וספקות ומצבי דחק ודיעבד . 

ישנם סיטואציות בהלכה שהן מקילות כגון במוצב צה"ל או במצבי דחק כלכלי או שלום בית וכדומה. ואכן ההלכה הולכת לקראת ומאוד מתחשבת ומקילה. אבל לא ניתן לבנות מערכת קבועה שמקבעת את מצבי הדחק והופכת אותם ללכתחילה . 

" ולסיום, אני ממליץ לכל מי שעומד בסיטואציה דומה לא להתפשר על עקרונותיו, פשוט לדבר עם אחינו, זה לא מעליב ולא פוגע, זה לגיטימי לחלוטין ומניסיון, הכנות היא הדבר החשוב ביותר !!!! " ידידי היקר כתבת משהו חזק!!!!!!! לכן העתקתי אותו בתשובה . 

בברכה,

עוזיאל


                                                                

שאלה

כבוד הרב שלום , 

ספלים לשתיה חמה שנשטפו בכיור ובסקוצ'ים שנשטפו בהם כלים שאינם כשרים, בכיור במשרד , האם יש דרך להכשירם ואם כן איזו היא ? 

כמו כן, האם ניתן להקל לשתות מספלים במקום העבודה שנשטפים באופן הזה מדי יום ? 

תודה רבה וישר כוח  

אופיר  

 

תשובה

ברכה ושלום . 

1)הכלים נשארו בכשרותם .

יש להשתדל ולהגיע להבנה חברית עם צוות המשרד בדבר השימושים השונים של המטבח המשרדי .בדר"כ ניתן להגיע להסדרים שמקובלים על כל הנוגעים בדבר. כולל צמחונים שלא רוצים שיגע משהו שנגע במשהו שנגע בבשר שנגע בכלים שלהם ...... 

2)לא. יש לך להכין מערכת כלים כשרה עבורך . 

בברכה,

עוזיאל


                                                                                                                          

שאלה 

אני חונכת של ילדה שמשפחתה לא מקפידה כ"כ על דיני כשרות (יש להם כיור אחד וכו'..) אני נפגשת איתה בבית שלה. במה מותר לי להקל ולאכול או לשתות? (לדוג' אני שמעתי שבכוסות זכוכית שעברו שימוש כבר כמה פעמים אז מותר לי לשתות שתיה קרה) 

 

תשובה

ברכה ושלום. 

השאלה שאת שואלת היא שאלה יפה אך חסרת פרטים את צריכה לשאול על כל פרט ופרט האם זה בסדר. 

לגבי הדוגמא שהבאת דין הכוסות למה את מתכוונת? 

לשימוש בשרי וחלבי? לשימוש ללא טבילה? איזה כוסות מדובר זכוכית או חרס? 

ותמיד תמיד יש אופציה של שימוש בכוסות חד פעמיים. 

אגב, כדאי לך להיזהר בזהירות יתר לגבי הגדרה "לא מקפידה כ"כ על דיני כשרות...."כי יש המון אנשים שיש להם כיור אחד והם כן מקפידים על דיני כשרות. לא הכמות קובעת אלא האיכות. 

בברכה, 

עוזיאל          


                                                                                

 

שאלה

שלום רב 

רציתי לשאול מה ההגבלות לגבי אוכל כשר בחו"ל . 

אני אתארח במלון , האם אוכל לאכול ירקות וביצה קשה, מה עוד אפשרי ומה נמנע ממני? 

 

תשובה

ברכה ושלום. 

פירות וירקות אין בעיה. 

דברים מבושלים -אסור אא"כ יש אפשרות לבדוק האם בשלו ביצה קשה בסיר המיועד אך ורק לביצים או אולי בשלו את זה בסיר בשרי.... 

לגבי לחם -אף שיש מתירים פת עכו"ם בחו"ל יש להיזהר מזה מאוד מאוד מפני הם מורחים את התבניות בשמן שיכול להיות שהוא ממש לא כשר שלא לדבר על ניפוי הקמח. 

מוצרי חלב- תלוי מה מדובר כי בתעשיית החלב ומוצריו יש מרכיבים שמכניסים אותם והם לא כשרים . 

כלי הגשה- אם האוכל הוא קר כגון ירקות אפשר להשתמש בכלים של בית המלון (מאכל קר אך חריף נחשב כמאכל חם ולכן לא לחתוך בסכין של בית המלון בצל או צנון וכדומה.) 

שתיה קרה - כל מה שלא מוסיפים לו מרכיבים נוספים. 

ואפשר להשתמש בכוסות לשתיה קרה של המלון. 

שתיה חמה- כנ"ל אך לא להשתמש בכוסות לשתיה חמה אא"כ ברור שזה משמש אך ורק לשתיה ולא למרק וכדומה. 

אגב, לגבי שבת יש לבדוק לפני כניסת השבת כיצד הדלתות שם ננעלות ונפתחות כולל דלתות החדרים וכולל דלתות הכניסה. 

בתאבון, 

עוזיאל                


                                                                               

 

שאלה

במהלך אישפוז בבית חולים ממשלתי לא דתי האם יש לסמוך על הכשרות (שיש באופן עקרוני מי שאחראי לה) או שיש לבקש "מנות גלאט"  שביה"ח מביא מבחוץ אע"פ שסביר שמדובר בעלות גבוהה יותר (בגלל שזה מגיע במיוחד כמנה ארוזה נפרדת) ומדובר בכספי ציבור? (ביה"ח מציע את האפשרות אך השאלה היא מה נכון להלכה)

 

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

נותנים לך תיקח,

מרביצים לך תברח.

אם בית החולים נותן לך שירות ביודעו כי את מקפיד על גלאט אז מה השאלה בכלל.

זה לא נקרא בזבוז כספי ציבור.

אמת הוא שהאוכל המוגש בבית החולים הוא כשר אבל נותנים לך שירות של גלאט אז אם אתה צורך אוכל כזה אין שום בעיה. בדיוק כמו מי שמקפיד לאכול מנה צמחונית או טבעונית. זה שירות של ביה"ח.

לפי השאלה אני מבין שאושפזת, אז שתהיה לך רפואה שלמה

במהרה- אמן.

בברכה,

עוזיאל                          


                                                                                     

                                                     

שאלה

שלום לרב

רציתי לשאול האם ניתן להשתמש בפלטת ליישור שיניים גם לחלבי ולבשרי?

האם אני צריכה להכשיר את הפלטה כל פעם?

 

תשובה

בס"ד

ברכה ושלום.

פלטה ליישור שיניים לא צריך להכשיר אלא לנקות היטב שלא ישארו פרורים ושיירי מזון על הברזלים. 

בברכה,

עוזיאל


                                                                                                              

שאלה

שלום וברכה, 

בימים אלו אנו נכנסים לדירה לא חדשה שאיננו מכירים את הדיירים הקודמים. 

האם וכיצד ניתן להכשיר את השיש והכיור? 

בתודה מראש.

 

תשובה

ב"ה 

שלום,

מזל טוב .וכדאי לכם לעשות חנוכת בית : 

http://www.kipa.co.il/ask/show/76116  

אפשר להכשיר את השיש והכיור בדרך הבאה: 

1) לנקות טוב את הכיור ואת השיש כולל החיבורים . 

2) לא להשתמש 24 שעות . 

3) לצקת קצת חומר מפגל כגון אמה ולערות מים רותחים מקומקום חשמלי על כל הכיור ומשטח

    השיש כולל הברזים וכולל המסנן.וכולל משולש האשפה אם יש. עירוי המים הרותחים צריך

    להעשות על כל המשטח ולא לשפוך במקום אחד ולסמוך על כך שהמים ניגרים מאליהם. 

4) לאחר העירוי לגרוף את המים ולייבש את השיש לתחילת שימוש. 

בהצלחה,

עוזיאל אליהו


 

שאלה 

האם מותר לגרד עגבניה במגרדת בשרית ואח"כ לאכול את זה עם מלאווח שטוגן במחבת חלבית?

 

תשובה

ברכה ושלום. 

אם הדבר נעשה, אז בדיעבד מותר. ובתנאי שהמגרדת הייתה נקייה לחלוטין. 

תמיד עדיף להקצות כלים נפרדים לחלבי ולבשרי ע"מ למנוע טעיות ובלבול. 

בתאבון, 

עוזיאל  


                                                                              

 

שאלה

שלום רב! 

מה דינה של סכין לחיתוך לחם אשר חתכו בעזרתה חלה חמה אשר נאפתה לפני כן עם מאכלים חלביים (ולכן היא בחזקת חלבי)? האם מותר לחתוך עם סכין זאת חלה פרווה (חמה) ולאוכלה בארוחה בשרית? 

בתודה מראש...

 

תשובה

ברכה ושלום. 

כיוון שמדובר כאן בחם ובדחיקה של חיתוך חד של הסכין 

אז לכתחילה צריך לערות מים חמים על הסכין ולהגעילו. 

ורק אח"כ לחתוך בו לחם חם לבשרי. 

מאוד מומלץ להשתמש ב 3 סוגי סכינים ולייחד אחד מיוחד לחיתוך לחם. 

בברכה, 

עוזיאל