הוריי מועצה אזורית משגב היקרים,

עברו שלושה ימים מאז הבוקר, בו התעוררה מדינת ישראל למציאות קשה של חדירת מחבלים לשטח ישראל וירי רקטות מאסיבי לאזורים שונים בארץ. אנו רוצים לחזק אתכם ההורים ולהביע הערכה לעמידותכם והחוסן הנפשי שאתם מגלים.
השתלשלות האירועים מעוררת מגוון רגשות של פחד וחרדה, כעס, הלם, דכאון וזעזוע, מתח ודאגה אצל כולנו.

באירועים כגון אלו עיני הילדים והמתבגרים נשואות אל המבוגרים ודרכם הם נותנים פרשנות למציאות. חשוב להדגיש בפני הילדים, כי על אף גורם ההפתעה, כוחות הביטחון של מדינת ישראל הינם חזקים ומיומנים ויכריעו את המערכה. ילדינו מושפעים מהמסרים המועברים על ידינו ומהתנהגותנו. חשוב להעביר מסרים מרגיעים ומאזנים על מנת לסייע לילדים להגיע לוויסות ולארגון רגשי. וויסות רגשי של ההורים יעזור בוויסות רגשי של הילדים.

עצות להתנהלות משפחתית:

  • הגבילו את הצפייה בחדשות - חשיפה רבה למידע בכלי התקשורת וברשתות החברתיות מגבירה את החרדה ועלולה לגרום לאי שקט, מתח ולחץ, גם אצל המבוגרים.
  • הגדירו פעילויות שונות ותנו לילדיכם תפקידים עם משמעות - אחריות ועשיה מחזקות את תחושת השליטה שלהם ותורמות לתחושת מסוגלות וליכולת לנהל מצבים. מי שפעיל נמצא בסיכון מופחת לשקוע בחרדה.
  • שמירה על השגרה - שגרה מחזקת ומשדרת מסר של המשך רציפות החיים ולכן, חשוב, ככל הניתן, להמשיך בשגרה המשפחתית של בני הבית, כגון: ארוחות ערב משותפות, הקראת סיפורים, משחקי קופסא משפחתיים ועוד.
  • העצמת הילדים על ידי הסביבה - שוחחו עם הילדים בצורה רגועה, גלויה ופתוחה על המצב תוך התאמת המידע לרמת ההבנה של ילדיכם. השיחה צריכה להיעשות על ידי המבוגרים המשמעותיים לילד והמסר צריך להיאמר בנימה רגועה, באופן ישיר ובניסוח המותאם לגיל ולשלב ההתפתחותי של הילדים ובני הנוער. באופן כזה, המסר מועבר בצורה יעילה יותר ותורם לרווחה הרגשית של ילדיכם.
  • אופן העברת המידע - במידה ואתם משוחחים עם ילדיכם, כדאי לספר את פרטי האירועים במילים פשוטות וברורות וללא דרמטיזציה מיותרת. במידה וילדכם שואלים אתכם לגבי המצב הביטחוני או משתפים אתכם במידע שנחשפו אליו, ענו על השאלות באופן שקול ומדוד. על מנת לעודד חוסן נפשי ויכולת התמודדות עם המצב, חשוב להדגיש לילדים כי כוחות הביטחון עושים את המיטב על מנת לשמור על ביטחוננו.
  • מתן אפשרות לשיתוף - חשוב לאפשר לילדכם לשתף במה שמטריד אותם. 
  • הימנעות משיחות עם תכנים לא רצויים ליד ילדיכם - לעיתים קרובות קשה לנו כמבוגרים להתאפק מלנהל שיחות על נושא קשה ואנו מדברים עם מבוגרים אחרים מתוך מחשבה, שהילד אינו שומע או אינו מבין את תוכן השיחה. חשוב לשים לב לכך, מאחר והבנה חלקית עלולה להגדיל תחושה של חוסר וודאות אצל הילד ותפיסה מעוותת של המציאות.
  • שדרו לילד מסר, שתחושת המתח היא טבעית במצב הקיים - הדאגה והמתח הן תגובות נורמאליות למצב, עבור מבוגרים וילדים כאחד. אם אתם חשים שאתם או ילדיכם מתקשים להירגע נסו להיזכר מה עזר לכם  להתמודד במצבים מעוררי דאגה בעבר.  ניתן לתרגל יחד נשימות ותרגילי הרפייה , לשוחח עם הילדים, בני הזוג וחברים, להרבות במגע פיזי וחיבוקים מרגיעים. ניתן לעודד עיסוק בפעילויות משותפות ומרגיעות, כגון ציור ויצירה, האזנה למוסיקה, עיסוק בספורט, צפייה בתוכניות טלויזיה מגוונות, מפגשים חברתיים ועוד.
  • תשומת לב לקשיים רגשיים - ילדים שונים מגיבים בצורה שונה. חשוב שכהורים תשדרו אמון ביכולת ההתמודדות של הילדים, אך גם שתהיו ערניים לילדים הזקוקים להתייחסות מיוחדת.

מתי לפנות לעזרה מקצועית?

תגובות רגשיות שונות הן נורמליות בתגובה למצב בו אנו מצויים כעת. באופן כללי הן נוטות להתפוגג במשך הזמן. במידה והתגובות הרגשיות פוגעות באופן משמעותי ביכולת ילדכם לתפקד - אנו ממליצים לפנות לגננת, מחנכ.ת הכיתה, יועצ.ת (או כל דמות חינוכית אחרת היכולה להיות רלוונטית לילדכם) או אלינו, לשירות הפסיכולוגי החינוכי לקבלת תמיכה רגשית והדרכה מקצועית.

המועצה מפעילה החל משבת קו חם לסיוע ולתמיכה רגשית לתושבות/י המועצה שמספרו: 072-2602102.

מוקד המועצה זמין 24/7 - הפניות ינותבו לגורם הרלוונטי, בהתאם לתוכן הפנייה: 107, 04-9902311

כמו כן, ניתן להעביר בקשה ליעוץ/תמיכה מפסיכולוג.ית המלווה את המסגרת החינוכית דרך הגננת או היועצת החינוכית או בפנייה ישירה למזכירות השירות הפסיכולוגי החינוכי של המועצה בטלפון  04-9902318 ובמייל  [email protected].

מערכת החינוך במשגב כמו גם השירות הפסיכולוגי החינוכי כאן עבורכם ועבור ילדיכם לכל דבר ועניין.

בברכת ימים טובים, רגועים ובטוחים,

צוות השירות הפסיכולוגי- מועצה אזורית משגב

ענבל גרל מנהלת השפ"ח

מוטי מילר- מנהל אגף חינוך