חימום בתנורי עץ - מידע לתושב
חימום בתנורי עץ (קמינים) – מידע לתושב
המועצה מעודדת תושבים חדשים וותיקים המחממים את ביתם בתנורי עץ לעבור לשימוש באמצעי חימום חלופיים, הידידותיים יותר לבריאות ולסביבה. אף שגם מייצור חשמל ישנה פליטה של מזהמים, זאת מטופלת במקור בתחנת הכוח ואיננה נפלטת בסמוך לבתי התושבים. כפי שמוצג באיור להלן, המזגן נחשב לאמצעי החימום הנקי והחסכוני ביותר.
עשן משריפת העץ מכיל מזהמים שונים, בהם חלקיקים נשימים ועלול לפגוע בבריאותו של מי שחשוף לו באופן קבוע. יחד עם זאת, על פי המשרד להגנת הסביבה, לתנורי עץ ביתיים ייתכנו השפעות מזיקות על הבריאות והסביבה רק כאשר נעשה בהם שימוש לקוי. התנורים אינם מפגע בפני עצמו.
מי שבכל זאת, מחליט להדליק קמין עצים בביתו, חשוב שיקפיד על מספר הנחיות לצורך מיזעור ככל הניתן את הפגיעה בבריאות ובסביבה.
- בכדי למנוע מפגעי עשן וריח לשכנים, יש למקם את התנור כך שהארובה תהיה מרוחקת ככל האפשר מבתים סמוכים. על פי הוראות התקן הישראלי לארובות על הארובה לבלוט 100 ס"מ לפחות מגובה הגג ו-60 ס"מ מעל לכל נקודה גבוהה יותר באותו גג שמרחקה אינו עולה על 3 מ' מהארובה. במידה וישנם חלונות של בתים סמוכים במרחק עד 10 מ' מהארובה, תוגבה הארובה 100 ס"מ מעל הקצה העליון של חלונות אלה. מומלץ להגביה את הארובה אף יותר מהתקן הנ"ל ובכך למנוע יצירת מפגע לשכנים וכן להגביר את שאיבת העשן מתוך הבית.
- יש להפעיל ולתחזק את התנור בהתאם להוראות היצרן. תנורים נושאי תו תקן ישראלי (ת"י 1368 חלק 1) או אחר יבטיחו בדרך כלל שריפה יעילה וזיהום מופחת.
- יש לאחסן את העץ במקום יבש ולא ישירות על הקרקע.
- יש להשתמש בעץ יבש בלבד: עצים רטובים ועצים המכילים שרף גורמים לעשן רב ולמפגע ריח בסביבות הבית. בנוסף, יעילותם האנרגטית של עצים רטובים נמוכה יותר.
- שרפו עץ טבעי בלבד. אין לשרוף עצים צבועים ומוצרי עץ מעובדים כגון MDF וסיבית, עצים מטופלים נגד חרקים וכדומה. מוצרים אלה מכילים דבקים, צבעים ותוספים ששרפתם עלולה לפלוט לאויר מזהמים שונים. כמובן שאין לשרוף מוצרי פלסטיק וחומרים אחרים.
- בטיחות: תנורי עץ מגיעים לטמפרטורות גבוהות במיוחד, ולכן יש להקפיד על בטיחות השימוש בהם. מומלץ לרכוש תנור בעל תו תקן ולהתקינו ע"י בעל מקצוע מיומן. יש להרחיק חפצים דליקים מהתנור ומהארובה. בבתים בהם יש ילדים מומלץ להתקין מחסום בטיחותי שימנע התקרבותם לתנור. כמו כן מומלץ, בכל בית, להחזיק באמצעי כיבוי אש כגון מטף וגלאי עשן.
מעבר לפגיעה הסביבתית, במקרים רבים גורם העשן מטרד לשכנים קרובים. מומלץ לברר מידי פעם עם השכנים האם העשן אינו מפריע להם ובמידת הצורך לבחון את הדרכים להפחתת המפגע – להחליט יחד על שעות ו/או ימים בהם לא יהיה שימוש בקמין וכיוצ"ב.
פרטים נוספים ניתן למצוא באתר המשרד להגנת הסביבה